Home / Ce trebuie sa stim despre apele uzate si reteaua de canalizare

Ce trebuie sa stim despre apele uzate si reteaua de canalizare

CE TREBUIE SA STIM DESPRE APELE UZATE SI RETEAUA DE CANALIZARE

Ce este reţeaua publică de canalizare ?
Reţeaua publică de canalizare este partea sistemului public de canalizare, alcătuită din canale colectoare, cămine, guri de scurgere şi construcţii-anexe care asigură preluarea, evacuarea şi transportul apelor de canalizare de la 2 sau de la mai mulţi utilizatori inde-pendenţi.

Ce sunt apele uzate ?
Apele uzate sunt rezultate în urma proceselor industriale de producţie sau activităţilor casnice, poluate cu diferite substanţe, evacuate prin intermediul sistemului de canalizare în râuri, lacuri, mări sau pe diferite terenuri, cu sau fără epurare prealabilă.
In situaţia în care apele uzate sunt deversate fără a fi tratate în prealabil, pot afecta sănătatea fiinţelor vii şi mediul înconjurător.
Aici intervin stațiile de epurare, adevărate uzine, care prin procedee mecanice și bio-chimice transformă apele uzate în unele ce pot fi redate mediului înconjurător.

Ce se întâmplă cu apa folosită de către dumneavoastră ?
După utilizare, apa folosită de dumneavoastră, împreună cu apa provenită din eventualele fenomene meteorologice (ape meteorice), este preluată de pe proprietatea dumneavoastră în sistemul de canalizare şi transportată în Staţia de Epurare. Apa este tratată în vederea curăţării ei de elementele nocive provenite ca urmare a folosirii ei şi redată naturii.
Răspunsul pentru o apa curată și un oraș sănătos se găsește în sistemul său de canalizare.

Rolul nostru
În Craiova, CAO colectează apele uzate pentru a le evacua prin canalizarea orașului, o rețea care depășește 580 de kilometri. Ca totul să curgă lin, respectăm cu rigurozitate calendarul de curățare, întreținere și inspecții video.

Contribuția voastră
Suntem mereu atenți ca rețeaua de canalizare să funcționeze perfect, dar adevărul e că nu putem face asta fără ajutor. Eficiența sistemului depinde în mare măsură și de comportamentul consumatorilor. Iată câteva moduri simple în care puteți contribui:

Nu folosiți vasul de WC ca pe un coș de gunoi. Tentația de a face nevăzute obiecte în apa vasului de toaletă e mare, dar resturile alimentare, deșeurile sau materialele de construcții formează foarte ușor blocaje în canalizare. Cârpele, vata medicinală, majoritatea produselor de igienă și chiar și părul sunt cel mai mare dușman al conductelor și țevilor de evacuare. Fibrele lor se agață de orice neregularitate a pereților interiori și conduc la blocaje.
Nu acoperiți capacele căminelor de racord. Căminele de vizitare sunt locurile prin care operăm întreținerea rețelei. Atunci când sunt blocate sau obturate, intervenția specialiștilor CAO durează mai mult și e cu mult mai dificilă, spre deserviciul nostru, al tuturor.

Urmatoarele obiecte și substanțe care nu trebuie aruncate in nici un caz în reteaua imterioara si nici in reteaua publica de canalizare:

Vopseaua – O puteți arunca la gunoi, dar doar după ce s-a uscat în întregime.
Medicamente – nu trebuie aruncate niciodată în toaletă sau chiuvetă, pentru că sub-stanțele chimice care ajung în apă sunt greu de epurat.
Produsele cosmetice şi de igienă personală – Trebuie aruncate doar la gunoi, niciodată în vasul de toaletă sau chiuvetă.
Uleiul alimentar și grăsimea de gătit – Uleiul uzat este unul dintre cei mai periculoși poluanți și din această cauză aruncarea lui în sistemul de canalizare este ilegală în Uniunea Europeană.
Conţinutul foselor septice trebuie preluat doar de firme specializate care au acorduri de preluare cu CAO pentru deversare în locuri special amenajate.

De ce se colmatează rețeaua de canalizare și cum trebuie întreținută aceasta?
Prin colmatare se înţelege fenomenul de depunere a reziduurilor menajere, dar mai ales a grăsimilor şi uleiurilor insolubile pe suprafaţa pereţilor conductelor, împiedicând scurgerea normal a apei menajere.

Blocarea scurgerii apei uzate rezultată din bucătăriile sau toaletele apartamentelor unui bloc de locuit sau a unei case particulare duce la colmatarea reţelelor interioare și înfund-area sistemului de canalizare. Aceste situații neplăcute sunt cauzate, de cele mai multe ori, de comportamentul iresponsabil al unor persoane care aruncă în toaletă sau în chi-uvetă resturile menajere cum ar fi resturi alimentare, oase, textile etc., deşeuri solide pre-cum nisip, vopsea, sau alte materiale de construcţii provenite din lucrările de amenajare interioară a apartamentelor.

Ajunse în rețeaua de canalizare, astfel de lucruri înfundă sistemul de canalizare, obturează treptat secțiunile conductelor, reducând capacitatea de preluare a apelor uzate menajere și chiar blochează funcționarea stațiilor de pompare a apei uzate. Efectul blocajelor generate de aceste materiale este resimțit în primul rând tot de locuitorii din zonă, urmare a refulării de ape reziduale în case, subsoluri, pe proprietăți sau spații publice.
Intervențiile pentru îndepărtarea efectelor colmatării sistemului de canalizare deturnează importante resurse financiare și umane, atât din partea operatorului, cât și din partea utili-zatorilor (mai ales atunci când este afectată și rețeaua interioară). De aceea trebuie să reținem că rețeaua de canalizare nu este coş de gunoi și trebuie să ținem cont de următoarele reguli pentru a o întreține:
1. Nu aruncăm în vasul de toaletă sau chiuvetă resturi alimentare, textile, mate-riale de construcţii provenite din lucrările de amenajare interioară, materiale folosite pentru igienă (absorbante, aţă dentară, beţişoare de curăţat în urechi, bandaje medicale, aparate de ras), ambalaje de orice natură etc;.
2. Colectăm grăsimile şi uleiurile rămase după prăjirea alimentelor în recipiente etanşe care pot fi aruncate în siguranţă la pubela de gunoi sau pot fi predate la societăţile care reciclează uleiul alimentar uzat;
3. Îndepărtăm cu un şervet de hârtie resturile de ulei sau de grăsimi rămase pe vasele de gătit, înainte de spălarea acestora;
4. Nu aruncăm substanţe volatile, corozive, toxice sau medicamente expirate în vasul de toaletă sau chiuvetă;

Ajută-ne să păstrăm orașul sănătos
Ai fost martor la o deversare ilegală în rețeaua publică? Te rugăm sesizează cât mai repede problema pentru a limita pagubele.

Top